Les polítiques valentes mai arriben on toquen.

L’Ajuntament de Barcelona ha encetat en ple període preelectoral un projecte participatiu per establir els paràmetres del “Parc Central” de Vallcarca. Un projecte que afecta una de les zones del barri que va ser abandonada per privats i ajuntaments durant dècades.

Cal dir que l’anomenat “Parc Central” és un espai que part del veïnat tractem de recuperar i donar-li ús públic des de fa uns quants anys: obrint les tanques que impedien l’accés, construint camins per a fer-lo el més accessible possible, llaurant horts i replantant arbres, construint taules i bancs per a poder gaudir-ho… Així com la construcció de barraques per l’habitatge i el treball de la ferralla d’aquelles persones que no tenen millors alternatives.
Amb aquest procés només es pretén institucionalitzar una proposta que ja s’està duent a terme de forma autogestionada, amb les seves limitacions d’infraestructura i pressupost.

Des d’Heura Negra ens hem involucrat des del principi en la recuperació d’aquest espai, que abans era un solar i cada vegada va agafant més forma de parc. També vam decidir involucrar-nos de forma activa en el procés que va proposar l’ajuntament. Tot i algunes contradiccions que ens poden generar els processos institucionals, el nostre interès s’ha centrat en que es mantingués l’autonomia de gestió comunitària i consolidar la victòria de la recuperació d’aquest espai -de mans privades- de forma permanent.

Però la zona de la qual estem parlant afectaria als assentaments de barraques on viuen moltes veïnes del barri. Tot i la insistència de moltes veus, dins i fora del procés participatiu, per a que es tinguin en compte les perspectives i necessitats de les famílies que hi viuen allà, l’ajuntament ha tractat sistemàticament d’apartar el tema del procés participatiú, sense proposar cap espai alternatiu on parlar-ne.

Imatge

Des de l’ajuntament, fa molts anys que es parla de que serveis socials està assabentat de la situació de les barraques. Això mai ha suposat cap canvi per les famílies que hi viuen. Són paraules buides de les quals ja n’estem fartes. Nosaltres no estem disposades a que s’oblidin d’una part important de les nostres veïnes.

Denunciem que l’Ajuntament de “les polítiques valentes”, no està traient la valentia on realment cal. Fer un procés “participatiu” (entre cometes, perquè part del veïnat directament involucrat en aquest terreny no ha estat involucrat) en període preelectoral per consolidar un parc que el mateix veïnat ja estem construint, però sense arromangar-se les mànigues per garantir el dret a l’habitatge de les veïnes del barri és populisme barat.

Quin sentit tenen “els partits del canvi” si la política del canvi es continua mantenint en el simbòlic?

Com anarquistes, ni confien ni esperem que les solucions vinguin de la mà dels polítics, per molt d’esquerres que s’autoproclamin. Per això, continuarem lluitant per garantir els drets de les Vallcarquines a cop de suport mutu.

Imatge

Aquest text pretén ser una denúncia i toc d’atenció per a un govern municipal que deixa perdre oportunitats d’actuar on és més necessari. Nosaltres no confiem en els polítics pel fet de ser-ho. Només confiem en la gent que treballa dia a dia al nostre costat, en les veïnes que ens creuem cada dia als nostres parcs, places i carrers. Amb elles estem disposades a repensar els nostres espais, fer-los més accessibles, defensar les zones verdes i les nostres cases, siguin pisos o barraques. Sempre amb la intenció de millorar les condicions de vida i fer dels nostres barris espais de trobada, càlids i segurs per a tothom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *